TIPS: zomerbloemen zaaien

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 19:16

Wat is er leuker dan in de zomer te genieten van de uitbundige bloemenpracht van dat ene pakje zaad dat je in het voorjaar hoopvol hebt uitgestrooid in een hoekje van je tuin of in een pot op je terras? En hoe groot de teleurstelling als de zaden niet opkomen of het uiteindelijke resultaat niet is wat je ervan had verwacht. Daarom hier wat tips die je kunnen helpen bij het zaaien van zomerbloemen, zoals ook de zaden die je van Steenbreek hebt ontvangen.

 

  1. Zoek een zonnige plek in je tuin of op je balkon.
  2. Maak de grond waarin je wilt zaaien goed los tot op ongeveer 5 cm diepte. Dit kun je doen met een schepje of een harkje. (Dit hoeft niet als je in een pot zaait.)
  3. Als je kleigrond hebt, maak het dan eventueel wat luchtiger door er een beetje zand doorheen te mengen.
  4. Maak de aarde vochtig met een gieter met een broes (sproeikop).
  5. Zaai de zaden volgens instructie op het zakje.
  6. Druk de aarde lichtjes aan zodanig dat de zaadjes goed contact maken met de aarde. Strooi er daarna een dun laagje aarde (2 tot 5 millimeter) overheen en geef opnieuw water.
  7. Houd de aarde vochtig en zorg dat de grond niet uitdroogt. Op droge zonnige dagen zul je elke dag een beetje water moeten geven. Op regenachtige dagen is dat natuurlijk niet nodig.
  8. Nu is het wachten tot de eerste blaadjes boven de grond komen. Blijf ook dan controleren of de grond voldoende vochtig is, zodat de jonge plantjes zich goed kunnen ontwikkelen.
  9. Als je misschien iets te dicht hebt gezaaid (je ziet dat de plantjes elkaar staan te verdringen) kun je voorzichtig het teveel aan plantjes uittrekken. Laat daarbij de best ontwikkelde plantjes staan.

De rest doet de zomer voor je!

 

Nog even dit:

  • Gebruik altijd een broes of sproeier bij het watergeven van zaden of planten. Dit voorkomt dat de zaden wegspoelen of je plantjes zich rotschrikken van de harde waterstraal. Met een broes boots je als het ware de regen na.
  • Als je in een pot zaait, zorg dan dat het teveel aan water weg kan, anders is er (bij veel regen) kans dat de plantjes gaan rotten. Dus neem een pot met een gat in de bodem of maak er een gat in. Dit kan heel goed met een boor zowel in een terracotta, stenen of plastic pot. Vervolgens leg je een laagje potscherven (kapotgeslagen oude potten) of hydrokorrels (verkrijgbaar bij tuincentra) onderin de pot en vul je hem daarna met potaarde.
  • Als je in een terracottapot zaait, (wat natuurlijk veel mooier en duurzamer is dan een plastic pot) kun je de binnenkant van de pot bekleden met noppenplastic, je weet wel dat spul dat vaak wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal. Dit zorgt ervoor dat de aarde minder snel uitdroogt waardoor je minder water hoeft te geven. Mooi hergebruik van plastic, niet weggooien dus!
  • Geef water op een moment dat de zon niet op je zaaisel schijnt, anders verdampt een deel van het water en kunnen je planten het niet opnemen. Het beste is ‘s morgensvroeg, dan zijn de planten ‘s nachts afgekoeld en schrikken ze niet van de koude plens water die jij eroverheen giet. Als dat niet kan, doe het dan ‘s avonds als de zon weg is. Dit geldt zowel voor zaaisel in potten als in de volle grond.
  • Als je niet in je tuin maar in je omgeving wilt zaaien op een plek waarvan je denkt dat het wel wat kleur kan gebruiken, is het voldoende als je de aarde wat losmaakt en de zaden gewoon uitstrooit en zo mogelijk af en toe wat water geeft. Maar als zelfs dat niet mogelijk is, bedenk dan dat in de natuur ook niet elk zaadje opkomt. En dat hoeft ook niet. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de verschillende zaden wel of niet opkomen en gaan bloeien. Dat is een natuurlijke selectie. In een warme zomer droge zomer krijgen planten die dat juist nodig hebben meer kans dan planten die meer vocht nodig hebben. Bij natte zomers is het juist weer andersom.

 

Succes en een mooie kleurige zomer gewenst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.