Terwijl ik deze column zit te schrijven, is het buiten winderig, grijs en donker, een typisch winterse
januaridag lijkt het, de maand waarin velen hoopvol uitkijken naar de eerste lentebodes: sneeuwklokjes, crocussen, narcissen enz. Maar de de temperatuur is helemaal niet winters. De weer app op mijn telefoon geeft aan dat het, 10.50 uur, buiten 12 graden is. Dat is uitzonderlijk zacht voor januari, de normale temperatuur is ongeveer 6 graden. Ja, we merken het niet alleen in de zomer maar ook in de winter: de temperatuur stijgt, dat kunnen we niet ontkennen. En daar zijn allerlei oorzaken voor die ik hier niet allemaal ga noemen. Maar één ervan is de verstening. Onze leefomgeving bestaat meer en meer uit stenen: huizen, straten, betegelde tuinen zonder bomen of struiken. Het groen heeft plaatsgemaakt voor stenen.
In 2015 is de landelijke organisatie “Operatie Steenbreek” opgericht. Deze organisatie heeft als doel de gemeenten en haar bewoners te stimuleren hun leefomgeving te vergroenen. Dus minder stenen en meer groen in straten, parken en tuinen. Gemeentes in onze omgeving die hier al enkele jaren enthousiast mee bezig zijn, zijn onder andere Den Haag en Leiden. Ook de gemeente Katwijk heeft zich bij deze landelijke organisatie aangesloten maar een plan om samen met de inwoners aan de slag te gaan, is er jammer genoeg nog niet. Daarom hebben we kort geleden de stichting “Steenbreek Katwijk”opgericht. Samen met de gemeente en haar inwoners willen wij aan dat doel werken. Heel binnenkort gaat onze website van start waarop allerlei informatie over dit onderwerp te vinden zal zijn. U gaat dus de komende tijd meer van ons horen!
Maar waar komt de naam “Steenbreek” eigenlijk vandaan? Steenbreek is de nederlandse naam voor de plantensoort Saxifraga, een uitgebreide plantenfamilie van meer dan 400 verschillende soorten. Het zijn kleine plantjes die op verschillende plaatsen in de wereld voorkomen. De planten groeien in het wild op rotsachtige bodem tussen spleten en stenen waardoor het erop lijkt alsof ze stenen kunnen breken. Vandaar dat voor deze naam is gekozen. Groen in plaats van stenen. Daar gaan we ons de komende jaren voor inspannen. Doet u ook mee?
Mieneke Karman
Stichting Steenbreek Katwijk